Länsiväylä: Onnellisille parisuhteille ja onnistuneille eroille yhteisestä teemasta

Länsiväylä-artikkelin valokuva: Anneli Tuominen-Halomo.
Länsiväylän haastattelussa puhuin onnellisille parisuhteille ja onnistuneille eroille yhteisestä teemasta - rakkaudesta ja vapaudesta muunmuassa näin: ”Minulle rakkaus kytkeytyy vapauteen. Vapauteen olla oma itsensä ja antaa myös toisen olla oma itsensä.”

Myös viime kuussa ilmestyneessä Sielunpeili-lehden haastattelussani kuvasin lukuisten miesten ja naisten kanssa Rakkauden (r)evoluutiota varten käymieni keskustelujen pohjalta muokkautunutta rakkauden & vapauden ajatusmaailmaani: ”Ajattelen, että eron mahdollisuuden salliminen on sama kuin toisen ihmisen ja omankin vapauden kunnioittaminen. Kun ei pidä suhteesta pakolla ja pelolla kiinni, niin silloin tarjoutuu mahdollisuus avautua uudella tavalla kumppanillekin.” Ja avoimuus on lähentymisen, luottamuksen ja vilpittömän rakkauden perusta.

Länsiväylän toimittaja oli lukenut Rakkauden (r)evoluution, ja piti sen erilaisia harjoituksia mielenkiintoisina. Keskustelimme myös niiden soveltamisesta erilaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin. Toimittaja nosti artikkeliinsa muutamia Rakkauden (r)evoluution ajatuksia, ja loppukaneetiksi tiivisti kirjani tarkoituksen hyvin: ”Rakkauden (r)evoluutio -kirja ei anna ’tee näin’ -ohjeita, vaan ohjaa miettimään itse.”

Mistä Rakkauden (r)evoluutio siis oikein kertoo? Se ei ensinnäkään ole pelkästään onnistuneen eroamisen opaskirja, vaan yhtälailla opas parempaan parisuhteeseen. Ylipäänsä kyseessä on selkeää päätöksentekoa käsittelevä kirja: päätös todella panostaa parisuhteeseen tai siitä irtautumiseen. Teeman mukaisesti ystävänpäivänä 14.2.2019 julkaistu, Art House Oy:n kustantama Rakkauden (r)evoluutio: parempi parisuhde vai erinomainen ero keskittyy parisuhteessa elävien miesten ja naisten usein edestakaisin poukkoileviin pohdintoihin siitä, kannattaako heikoissa kantimissa olevaan suhteeseen panostaa vielä kerran kunnolla vai olisiko molempien osapuolten kannalta sittenkin parempi erota onnellisesti ja onnistuneesti.

Ratkaisukeskeinen Rakkauden (r)evoluutio käsittelee parisuhteen parannuskeinoja käytännönläheisesti, mutta lisäksi tuo esille olennaisen, vanhaa tabua suojelleista uskomuksista poikkeavan uuden ajatusmallin parisuhteen parantamiseksi: kaikkien kannattaisi suhtautua eroon positiivisen sallivasti ja erityisesti nimenomaan silloin, kun haluaa onnellisen parisuhteen. Moni voisi saada hyvänkin parisuhteensa vahvemmalle pohjalle sallimalla itselleen ajatuksen mahdollisesta erosta, koska tällöin riidat ja ajoittain tylsä arki eivät olisikaan enää uhka perusturvallisuudentunteelle. Jos pelkää liikaa tulevansa hylätyksi, on vaikeaa rohjeta avautuakaan omana itsenään puolisolleen juuri sellaisena kuin kuitenkin on. Jos siis haluaa tulla puolisonsa kohtaamaksi ja hyväksymäksi, on avattava itsensä alttiiksi myös mahdolliselle hylkäämiselle.

Kirjassa ei anneta valmiita vastauksia, vaan pikemminkin sadoilla kysymyksillä ja uudenlaisilla parisuhde- ja eropositiivisilla ajatuksilla möyhitään lukijan ehkä pinttyneitäkin ajatusmalleja, jotta lukija itse saa kaipaamiaan oivalluksia ja löytää omanlaisensa ratkaisunsa.

Kirjassa on paljon haastattelemieni miesten ja naisten tositarinoita heidän onnellisista ja onnettomista parisuhteistaan ja eroistaan, jotta lukijakin havaitsisi oman parisuhteensa ongelmakohdat helpommin. Nimittäin parisuhdettaan on helpompaa parantaa vasta, kun tietää ensin, missä kaikessa mättää. Kun eropäätöksen taustalla olevat syyt ovat useimmiten niin moninaiset, kirjan avulla pystyy paremmin hahmottamaan koko vyyhdin ja ymmärtämään selkeämmin, miksi pohtii eroa yhä uudelleen eikä siltikään ole saanut päätöstään tehtyä.

Kirjassa on lähes 60 erilaista mielenkiintoista harjoitusta, joiden avulla lukija saa jäsenneltyä ajatuksiaan, toiveitaan, uskomuksiaan ja pelkojaan.

Lue Länsiväylän haastatteluni täältä.

Muita Rakkauden (r)evoluutiosta tehtyjä lehtijuttuja (Iltalehti, Me Naiset...) ja lukijapalautteita voit lukea aiemmista postauksistani.

TILAA RATKAISUKESKEINEN, PARISUHDE- JA EROPOSITIIVINEN RAKKAUDEN (R)EVOLUUTIO NYT HELPOSTI TÄÄLTÄ.

Kirja on saatavilla sekä e-kirjana että perinteisessä muodossa kirjastoissa, kirjakaupoissa ja nettikirjakaupoissa koko Suomessa.

Kannattaa vinkata monenlaisia tositarinoita sisältävästä kirjasta myös sille vertaistukea kaipaavalle kaverillesi, jota sinä tuet hänen elämänpolullaan joka mutkassa ja notkelmassa!

Kommentit

Suositut tekstit