Beibini ekat kaksi viikkoa

Rakkauden (r)evoluutio julkaistiin teeman mukaisesti ystävänpäivänä, penkkaripäivänä torstaina 14.2.2019, täsmälleen 24 vuotta sen penkkaripäivän jälkeen, jolloin tapasin tulevan aviomieheni, nykyisen ex-mieheni. Julkkaripäivänä kustannusyhtiö Art House Oy järjesti ihanat julkkarijuhlat kauniissa Bulevardin juhlatilassaan, kustantamon perustaneen Paavo Haavikon entisessä kodissa.
Juhliin oli kutsuttu median lisäksi lähipiirini ja myös osa kirjaan haastattelemistani henkilöistä pääsi paikalle. Juhlapuheessani kiitin jokaista läsnäolevaa henkilöä heidän tärkeästä merkityksestään kirjani synnyssä, ja luonnollisesti ensimmäiset kiitokset kuuluivat exälleni - kuten kirjan esipuheessakin lausutaan:

"Iso kiitos myös entiselle aviomiehelleni Petrille, joka tsemppasi ja sparrasi minua jopa tätä omaa outoa beibiäni synnyttäessäni. Tästä on hyvä jatkaa. ELÄMÄÄ!"

Ja nyt tuo hassu beibini on päässyt maailmalle elämään omaa elämäänsä. Se on myytävänä kirjakaupoissa ja netissä sekä lainattavissa kirjastoissa ympäri Suomea. Joissain kirjastoissa kirja oli luokiteltu jopa bestseller-kategoriaan heti ilmestymisviikollaan! Toivon ihmisten löytävän beibini, sillä sen lukemalla ei kuule vain yksittäisen eronneen, minun ajatuksiani parisuhteista ja eroista, vaan kahden vuoden aikana haastattelemieni lukuisten upeiden miesten ja ihanien naisten koskettavia tositarinoita heidän onnellisista ja onnettomista parisuhteistaan sekä hyvistä ja huonoista eroistaan. Heidän tarinansa kuultuani halusin kertoa ne teille kaikille ja siksi koin merkitykselliseksi kirjoittaa tuon kaiken kuullun, nähdyn ja koetun kirjaksi, josta toivottavasti on paljon iloa ja apua lukuisissa parisuhteissa - joko niiden aikana tai niiden muutettua muotoaan ystävyydeksi!

Viikko julkaisupäivän jälkeen torstaina 21.2.2019 Me Naiset -lehti julkaisi kuusisivuisen artikkelinsa 'Ero ei ole vain kahden kauppa', jossa oli kirjaani liittyen exäni lapsuudenkaverin ja hänen vaimonsa sekä äitini ja minun haastattelut. He kukin kertoivat, miltä eromme tuntui heidän mielestään. Artikkelia oli koskettavaa itsekin lukea. Onneksi eromyllerryksenkin keskellä läheiset aina tukevat ja ihmissuhde exäänkin säilyy erotessakin, sillä rakkaushan ei koskaan katoa, vaikka se ajan saatossa muuttaisikin muotoaan ystävyydeksi. Tässä Art Housen Instagram-postauksessa näkyy tuo uunituore Me Naiset ja viikon vanha beibini:   --->Seuraavan viikon maanantaina 25.2.2019 Iltalehti julkaisi beibistäni lyhyen, ymmärrettävästi reilusti tiivistetyn ja yksinkertaistetun jutun melkoisen raflaavalla klikkiotsikolla:

Kati erosi ja kannustaa muitakin eron mahdollisuuteen - "On ok sallia ero itselleen" 

Iltalehden Rakkaus & Seksi -osion artikkeli nousi luetuimpien juttujen joukkoon heti Iltalehden etusivun yläbanneriin. Itse juttu oli mielestäni ihan hyvin kirjoitettu, vaikkakin antaa luonnollisesti melko yksipuolisen kuvan sekä parisuhde- että eropositiivisesta, 374-sivuisesta kirjasta, jossa on runsaasti haastattelemieni miesten ja naisten tositarinoita ja reilut 50 hyödyllistä mentaaliharjoitusta lukijan henkilökohtaisen päätöksenteon tueksi joko parempaa parisuhdetta tai erinomaista eroa kohti.

Sekä Iltalehden nettisivuilla että Facebook-sivulla julkaistu artikkeli keräsi kymmenittäin kommentteja jopa ulkonäöstäni - eikä niinkään positiiviseen sävyyn. Kuten jotkut toiset kommentoijat totesivatkin, vaikutti siltä, että kaikki kommentoijat eivät olleet lukeneet edes koko artikkelia saatikka tuoretta kirjaani, vaan vetivät johtopäätöksensä suoraan lööpistä, joka saattaa antaa vaikutelman siitä, että kannustaisin ihmisiä eroamaan ja ihan vaan siitä ilosta, että olen itsekin sattunut eroamaan! Aivan hulvaton ajatus! Niille kommenteille en voinut kuin nauraa, kun taas joistakin piikikkäimmistä kommenteista tulin lähinnä surulliseksi - niiden kirjoittajien itsensä puolesta.

Eräs onnellisessa pitkässä parisuhteessaan elävä ystäväni ehti jo melkein kimpaantua puolestani, sillä kirjani jo lukeneena hän tietää, että oikeastihan kirjassani on kyse ylipäänsä kunnon päätöksenteon puolesta. Huonossa suhteessa on turha roikkua eikä parisuhde parane itsestään laittamatta itse tikkua ristiin, vaan parisuhteen parantaminen tarvitsee tuekseen vankan päätöksen. Eikä vain kertaalleen siellä alttarilla vaan ihan arjessakin, yhä uudelleen. Kirjassa kannustetaan parisuhteiden parantamiseen monin käytännön esimerkein, ja yhtälailla kirjassa kannustetaan hoitamaan ero molempien osapuolten kannalta hyvin - jos eroon ylipäänsä päädytään.

Parisuhteiden parantamiseksi tarpeellista eropositiivista ajattelumallia avaan kirjassa monin tavoin, muun muassa näin:
"Moni pelkää erota. Mutta jos liikaa pelkää tulevansa hylätyksi, miten voisi rohjeta antautua täysillä rakkaudellekaan? Kun oppii suhtautumaan eron mahdollisuuteen hyväksyvästi, saa vastalahjaksi mahdollisuuden rakastaa suuremmalla sydämellä."

"Moni voisi saada hyvänkin parisuhteensa vahvemmalle pohjalle sallimalla ajatuksen mahdollisesta erosta. Riidat ja ajoittain tylsä arki eivät olisikaan enää uhka perusturvallisuudentunteelle, jolloin suhde saisi mahdollisuuden syventyä. Jos haluaa tulla kohdatuksi ja hyväksytyksi, on avattava itsensä alttiiksi myös mahdolliselle hylkäämiselle. Jotta toimisi parisuhteessaan rakkaudesta eikä pelosta käsin, on hyväksyttävä riskitkin osana tavallisen hyvää elämää. Eroon kannattaa siis suhtautua positiivisen sallivasti - erityisesti silloin, kun haluaa onnellisen parisuhteen."

Kysy ratkaisukeskeistä, parisuhde- ja eropositiivista beibiäni lähimmästä kirjakaupastasi tai tilaa näppärästi nettikirjakaupoista, esimerkiksi suoraan kustantajalta:  
https://arthouse.kauppakv.fi/sivu/tuote/rakkauden-r-evoluutio/2441213
Kannattaa vinkata monenlaisia tositarinoita sisältävästä kirjasta myös sille vertaistukea kaipaavalle kaverillesi, jota sinä tuet hänen elämänpolullaan joka mutkassa ja notkelmassa!


Kritiikkiä kerännyt poseeraukseni ;-)
Iltalehdessä julkaistun artikkelin saamat kommentit saivat minut pohtimaan, että miten ihmiset voivat Suomessa. Voin vain hämmästellä, mitä kaikkea jotkut ventovieraat ihmiset uskovat minustakin tietävän yhden ainokaisen lööpin ja poseerausvalokuvan perusteella - varsinkaan kun he eivät ole lukeneet edes kirjaani. Ja kun se kirjanikin kertoo ajatusmaailmastani vain yhden teeman osalta. Minusta on ollut mielenkiintoista seurata, miten tähän teemaan liittyvät ajatukseni ja muiden ihmisten tositarinat otetaan vastaan. Siksihän kirjanikin julkaisin ja siksi myös Iltalehden lukijakommentit kiinnostavat minua - kaikenkirjavinakin.

Me kaikki ihmiset olemme yksittäisiä roolejamme enemmän ja meissä kaikissa ihmisissä on paljon hyvää. Nettitrolleissakin. Ehkä heillä on ollut huono päivä tai useampikin, ja välillä heidän pitää päästää höyryt ulos edes netissä tuntemattomille, jos livenä ei ole ketään, kenelle avata sydäntään niistä oikeista huolistaan. Jos me kukin malttaisimme pysähtyä edes hetkeksi toistemme ajatusten äärelle, voisimme saada mahdollisuuden oivaltaa itsestämmekin jotain enemmän ja saisimme omia näkökulmiamme laajempien mahdollisuuksien maailman elettäväksemme. Näin itsekin hain omaan ajatusmaailmaani lisää avaruutta ja joustoa syvähaastattelemalla lukuisia ihmisiä tästä itseäni kiinnostavasta teemasta: rakkaudesta sen monissa muodoissaan.


Myös parisuhteessa kannattaa pysähtyä puolisonsa lähellä ja arjen kiireidenkin keskellä malttaa kuunnella, mitä hänellä kenties olisi kerrottavaa sillä hetkellä. Jos toisen ihmisen ehkäpä uudenlaisilta ajatuksilta sulkee korvansa joko hänen ulkonäkönsä, yksittäisen suusta päässeen sammakon tai vaikkapa toimittajan muotoileman lööpin perusteella, oma mustavalkoinen maailmankuva muuttaa hiljalleen oman arjen harmaaksi ja värittömän onnettomaksi.

Jos Sinun arkesi on onnettomien sattumusten summa ja koet sen vuoksi tarvetta kritisoida onnellisia pariskuntia tai iloisia sinkkuja joko livenä tai nettipalstojen uumenissa, niin mitä kaikkea juurikin Sinä itse voisit tehdä juuri nyt omien mahdollisuuksiesi hahmottamiseksi? Jos et vielä tiedä, voit saada vinkkejä kuuntelemalla muiden ideoita, jotka saattavat kuulostaa ensikuulemalta jopa ihan pähkähulluilta - ovathan ne jotain uutta siinä menneiden vuosikymmenten aikana muodostamassasi mindsetissäsi, jolla itse olet luonut onnellisuuttasi tähän päivään asti. Onneksi jokainen meistä saa valita omien arvojensa mukaisen, positiiviseen suuntaan vievän mindsettinsä itse, ja ajatustensa johtamiseen on lukuisia hyviä mentaaliharjoituksia tarjolla. Niitä kannattaa kokeilla varsinkin, jos ne tuntuvat oudoilta eli uudenlaisilta. Jos et muuta mitään, mikään ei muutu, vai mitä?

Kun annat itsellesi luvan olla aidosti onnellinen omalla tavallasi jokapäiväisessä arjessasi joko puolisosi rinnalla tai omassa hyvässä seurassasi, tuo kaikki onnellisuutesi näkyy myös ulospäin hyvinä tekoina lähimmäisillesi - täällä netissäkin. Rauhaa ja rakkautta kaikille siis!

Torstai on toivoa täynnä!

Rakkaudella,
Kati


P.S. Löydät edellä mainitun Iltalehden jutun täältä:
https://www.iltalehti.fi/rakkausjaseksiartikkelit/a/cd22a283-f748-48a7-b464-052d5689903d
Kysy ratkaisukeskeistä, parisuhde- ja eropositiivista beibiäni lähimmästä kirjakaupastasi tai tilaa näppärästi nettikirjakaupoista, esimerkiksi suoraan kustantajalta:  
https://arthouse.kauppakv.fi/sivu/tuote/rakkauden-r-evoluutio/2441213Kommentit

Suositut tekstit